Adjectivele determinanti

Al doilea grup de adjective din limba engleza este cel format de adjective determinanti (determiners). Din moment ce determinantii iti limiteaza alegerile se mai numesc si „limiting adjectives”. Un determinant este plasat inaintea substantivului ce-l modifica.

Cuprins:

Un determinant ajuta sa identifici un substantiv anume mai degraba decat sa-l descrie.

Articolele

Articolele mentioneaza daca se face referire la un substantiv in general sau intr-un mod specific.

Cele mai folosite adjective sunt „a, an, the”. Aceste cuvinte sunt denumite in mod normal articole, dar daca luam in considerare faptul ca descriu un substantiv, la origine, in limba engleza, sunt tot adjective.

Exista doua tipuri de articole in limba engleza: articole hotarate si articole nehotarate.

Exemplu cu articole nehotarate in engleza:

determinanti1

„A” si „an” fac referire la un individ dintr-un grup general. Folositi „an” inaintea unui substantiv care incepe cu o vocala si implicit „a” pentru un substantiv care incepe cu o consoana. In exemplul de mai sus, „a boy”, nu putem sti cu exactitate despre ce baiat este vorba, este „un baiat”.

Exemple cu articolele hotarate in engleza:

determinanti2

„The” indica faptul ca substantivul (indiferent daca este la plural sau singular) face referire la cineva sau ceva in particular. In exemplul de mai sus, „the friends”, indicam faptul ca este un grup specific de oameni, „prietenii” pe care ii stim.

Adjective posesive

Adjectivele posesive sunt bazate pe pronumele subiectului si arata posesia sau relatia.

„I, you, he, she, it, we ,you si they” sunt numite pronume personale (personal pronouns). Termenul face referire la „persoane”. Adjectivele posesive, dupa cum aratam in tabelul de mai jos, sunt derivate din aceste forme personale ale pronumelui si exprima ideea de posesite. Cu exceptia lui „it” toate fac referire la oameni.

determinanti3

Cateva exemple:

4

Adjectivele posesive pot exprima posesia sau relatia. In engleza, adjectivele posesive „her” si „his” fac referire la persoana care este posesor. Urmariti exemplele de mai jos:

5

In primul exemplu, „his” modifica substantivul „sister”. In al doilea exemplu, „her” modifica substantivul „brother”.

Adjectivele demonstrative

Adjectivele demonstrative indica persoane sau obiecte. Pot indica formele de singular sau plural.

6

„This” si „that” sunt la singular; „these” si „those” la plural. Toate sunt adjective demonstrative (demonstrative adjectives) ce indica anumite substantive.

Adjective interogative

Adjectivele interogative sunt folosite pentru a forma intrebari. Exclud substantivele pe care le modifica.

Adjectivele interogative (interrogative adjectives) „which, what, whose” impreuna cu substantivele pe care le modifica sunt folosite de obicei pentru a forma intrebari.

7

In primul exemplu, „which” modifica substantivul „life vest”.  In al doilea exemplu, „whose” modifica substantivul „air mattress” si este folosit pentru a indica posesia.

Adjectivele nehotarate

Adjectivele nehotarate indica persoane sau obiecte nespecifice.

„Some, each, any, many, several” sunt exemple de adjective nehotarate.

8

 

In amandoua exemplele de mai sus nu suntem siguri de numarul persoanelor sa obiectelor. Ca adjective, „some” si „several” modifica substantivele „girls” si „lockers”.

Adjectivele numerice

Adjectivele numerice indica cantitatea afirmand un numar exact de oameni sau obiecte.

9

In acest exemplu „one hot dog”, „one” este adjectivul numeric ce indica numarul. Este folosit cu un substantiv la singular. In al doilea exemplu, adjectivul „two” indica numarul doi si trebuie folosit cu un substantiv la plural.

Incheiem si aceasta parte a lectiei, nu uitati urmatoarele:

10

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *