Pronumele subiect si obiect alaturati

Verbele joaca un rol central in propozitie. Subiectul se conecteaza cu verbul. Cand extindem propozitia sa includa un obiect, verbul este cel care face acest lucru posibil. In acest articol discutam despre pronumele subiect si pronumele obiect puse laolalta.

pronume1

Urmariti exemplul de mai jos:

pronume2

„Charles” este subiectul in aceasta propozitie. Pronumele „he”, subiect, face referire la Charles. Verbul de actiune „wrote” ia „book” ca si obiect, deoarece substantivul „book” primeste actiunea verbului „wrote”. Obiectul pronume face referire la „book”.

„It” poate avea un rol dublu. In exemplul anterior, „The pool opens”, pronumele „it” inlocuieste subiectul (The pool). In exemplul de mai deasupra, „he wrote it”, pronumele „it” face referire la obiectul direct (a book). deoarece pronumele pot avea aceeasi forma fie ca sunt folosite ca subiecte, fie ca obiecte, este important sa identificati prima oara subiectul si apoi sa determinati obiectul din propozitie.

In exemplul de mai jos observati si varianta la plural:

pronume3

Tabelul de mai jos subliniaza cum sunt inlocuite pronumele in aceste cazuri.

pronume4

Inlocuitorul pentru acest subiect substantiv la plural, „the friends”, este pronumele la plural „they”.

In acest exemplu, substantivul „Maria” este obiectul verbului „love”. Maria, substantiv la singular, trebuie inlocuit cu un pronume la persoana a III-a singular. Aici, forma de feminin „her” inlocuieste substantivul „Maria.

pronume5

Maria este subiectul propozitiei. Pronumele „them” primeste actiunea verbului „love”. „Them” este la persoana a III-a plural, obiect ce inlocuieste substantivul „friends”.

Nu uitati! Obiectele directe necesita verbe de actiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *