Substantivul – obiect direct

In aceasta parte a lectiei de gramatica despre substantiv in limba engleza vom invata despre rolul obiectelor directe, a complementelor. Urmariti exemplul de mai jos:

exemplu complement direct

Aceasta propozitie are doua substantive. Ben, un substantiv comun ce actioneaza „iubind”.  Unitatea de baza este subiectul si verbul, „Ben loves”. Acest verb este extins adaugandu-se alt substantiv, „the pool”. Este plasat dupa verb si exprima in mod direct actiunea verbului „loves’.

Verbele care pot lua obiecte directe se mai numesc „action verbs”. Mai jos aveti patru astfel de exemple:

exemple verbe tranzitive engleza

Obiectele directe au nevoie de verbe tranzitive.  Mai jos va prezentam patru propozitii in limba engleza cu obiecte directe. Fiecare propozitie este impartite in doua parti pentru a ilustra conexiunea verb-obiect, apoi conexiunea subiect-verb.

verb subiect engleza

In fiecare din cele 4 exemple de mai sus se arata verbele de actiune si complementul, obiectul direct. Ce lipseste? Bineinteles, lipseste o persoana care sa faca acea actiune.

persoana actiune engleza

Charles writes, Jake eats, Ben loves, si Maria swims sunt patru propozitii ce sunt acum complete, cu subiect si verb., s-ar putea termina acolo, se poate pune punct, dar ele sunt extinse si contin writes a book, eats a hamburger, loves Susan, si swims a lap. Aceste grupuri de cuvinte formeaza unitati. Cele din urma nu pot forma propozitii de sine statatoare.

Sa unim cele doua parti. Daca incepi cu verbul in centru ai putea zice ca verbul se intinde inspre ambele parti.

verbe substantive engleza

In gramatica in general, dar mai ales la limba engleza, este important sa recunoastem cum diferite parti interactioneaza unele cu altele. Sa luam de exemplu familia Miller. Mama si tata- domnul si doamna Miller- ei sunt nucleul familiei. Copiii si ceilalti membri sunt si ei extensii ale familiei. Cand sunt toti impreuna, formeaza un tot, familia Miller.

6

In mod similar, cand o propozitie are un subiect si verb ele formeaza o unitate. Obiectul direct formeaza o parte ce depinde in totalitate de unitatea nucleu pentru a avea sens.

Ilustratia de mai jos reflecta diferite roluri asumate de substantiv in propozitie. Substantivele book, hamburger, Susan si lap sunt folosite mai intai ca obiecte, apoi ca subiecte.

functii sintactice substantiv

Uneori este greu sa recunoastem care sunt subiectele si care sunt obiectele directe dintr-o propozitie. Pentru a ne ajuta vom folosi intrebari, mai exact ~who~ (cine) si ~what~ (ce).

Ilustratia de mai jos explica concret cum sa facem acest lucru:

8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *